Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

U.S. HOUSE OF REPS: BATTLE OF MARATHON

The United States House of Representatives passed Resolution 1704. It was introduced by Democratic legislator James McGovern from Massachussetts, last September. The Resolution recognizes that the Athenian warriors of the Battle of Marathon, in 490 B.C, is one of the most significant battles of the human history. It defeated the numerically powerful Persian invaders that attacked them. This victory contributed to the establishment of the newly formed democratic regime. The foundation of the U.S.A. several years later, was based on the basic principles of democracy. The Resolution was passed by a vote of 359 to 44, on December 8th, 2010.

THESAURUS LINGUAE GRAECAE (TLG)

Maria Padelia is a Greek woman who left Athens 27 years ago and lives in California. She works as a professor at the University of Irvine and since 1996 she is in charge of the program “Thesaurus Linguae Graecae” (TLG). It can identify each and every Greek word in the context using the help of a computer.

TLG is a program of digitization of all Greek texts since antiquity. In 1972, a student at the University of California, Marianne McDonald, financed the program and the Institute started to work. Today umpteen texts have already been digitized from Homer until the capture of Constantinople. The effort is huge and currently more texts are being examined.

All data is availble online at: http://www.tlg.uci.edu/.

There are 105 million Greek Words, 3.962 writers and about 15.000 texts.

Source: www.greekreporter.com

60 WORLDWIDE TOWNS NAMED "ATHENS"

Not one…not even two! Sixty towns all over the world have adopted the name Athens. Most of them are all over the U.S.A. Georgia’s Athens is the best known. It has a population of 112,000 people and is the second biggest Athens, after Greece. The third largest Athens is in Wisconsin, a small agricultural village of almost 1,000 habitats.
The Athens name has been used for cities all over the world. It’s the only town that has given its name to such a large number of towns. There has been no other link or institutional relation between those towns until now.
The cities that have the name of Athens are very special. They all have the honor and responsibility to be the symbol of their name and action. They should portray democratic spirit, freedom, responsibility, evolution and respect. The word Athens means a world of democracy, freedom, equality and a civilized world.

Caption: from the first meeting in Athens of the mayors of all the cities named “Athens” all around the world.

Towns named Athens:

* Athens, Αttiki, Greece
* Athens Alabama, USA
* Athens Arkansas, USA
* Athens California, USA
* Athens Ohio, USA
* Athens Georgia, USA
* Athens Illinois, USA
* Athens Indiana, USA
* Athens Kansas, USA
* Athens Lexington Kentucky, USA
* Athens Louisiana, USA
* Athens Somerset Maine, USA
* Athens Calhoun Michigan, USA
* Athens Mississippi, USA
* Athens Missouri, USA
* Athens New York, USA
* Athens Ohio, USA
* Athens Pennsylvania, USA
* Athens Tennessee, USA
* Athens Texas, USA
* Athens Vermont, USA
* Athens West Virginia, USA
* Athens Wisconsin, USA
* Athens Ontario, Canada
* Athenstedt, Saxony-Anhalt, Germany
* Athens of Ayrshire – Troon, Scotland
* Athens of Cuba – Matanzas, Cuba
* Athens of Egypt- Alexandria, Egypt
* Athens of Finland – Jyväskylä, Finland
* Athens of Florida – DeLand, Florida, USA
* Athens of Indiana – Crawfordsville, Indiana, USA
* Athens of Latin America – Santo Domingo, Dominican Republic
* Athens of Minas Gerais – Juiz de Fora, Brazil
* Athens of North America – Boston, USA
* Athens of Sicily – Catania, Italy
* Athens of South America – Bogotá, Columbia
* Athens of the Bodrog – Sárospatak, Hungary
* Athens of the East – Madurai, India
* Athens of the Middle Ages – Florence, Italy
* Athens of the North – Edinburgh, Scotland
* Athens of the South – Nashville, USA
* Athens of the Southern Hemisphere – Dunedin, New Ziland
* Athens of the West (early 19th c.) – Lexington, USA
* Athens of the West – Berkeley, California, USA
* Athens on the Isar – Munich, Germany
* Athens on the Spree – Berlin, Germany
* Athens on the Torysa – Prešov, Slovakia
* Brazilian Athens – São Luís, Maranhão, Brazil
* Czech Athens – Krnov, Scotland
* Lusa Athens – Coimbra, Portugal
* Sardinian Athens – Nuoro, Italy
* Serbian Athens – Novi Sad, Serbia
* Siberian Athens – Tomsk, Russia
* Athens of the South – Tampa, Florida, USA

ΜΑΡΚΕΖΙΝΗΣ-ΚΑΡΥΩΤΗΣ: Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟΥ (ΑΟΖ)

Ανοιχτή Επιστολή
Αθήνα - Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

Η δια μονομερούς δηλώσεως δημιουργία της κυπριακής (ΑΟΖ) το 2004 από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο ήταν πραγματικά ηγετική κίνηση. Αν και η Τουρκία διεμαρτυρύθη, η απόφαση έγινε αμέσως αποδεκτή και από την ΕΕ και από τις ΗΠΑ. Επανειλημμένες προσεγγίσεις του όμως προς την Ελληνική πλευρά, να οριοθετήσει μαζί με την Κύπρο την ΑΟΖ, του έμειναν αναπάντητες. Η πρόσφατη απόφαση της μεγαλονήσου να οριοθετήσει την ΑΟΖ με το Ισραήλ δεν αφήνειπλέον καμία δικαιολογία στην Ελλάδα να μην ασκήσει τα νόμιμα δικαιωματά της.

Εδώ και 30 χρόνια η χώρα μας επιμένει ότι η μοναδική διαφορά με την Τουρκία - η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου - είναι νομικής φύσης. Η έννοια της υφαλοκρηπίδας όμως έχει, εδώ και 25 χρόνια, υπερκεραστεί απ' αυτή της ΑΟΖ.

Με βάση τα άρθρα 55-57 της νέας Σύμβασης του 1982 ως ΑΟΖ ορίζεται η πέραν και παρακείμενη της αιγιαλίτιδας ζώνης περιοχή σε πλάτος μεχρι 200 ναυτικών μιλίων από τις γραμμές βάσης από τις οποίες μετράται το πλάτος της αιγιαλίτιδας ζώνης και εντός της οποίας το παράκτιο κράτος ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα σε θέματα που έχουν σχέση με την εξερεύνηση, εκμετάλλευση, διατήρηση και διαχείριση των φυσικών πηγών ζώντων ή μη των υδάτων, του βυθού και του υπεδάφους της θάλασσας.

Επίσης η Σύμβαση αναφέρει ρητά (άρθρο 121, παράγραφο 2) ότι όλα τα νησιά διαθέτουν ΑΟΖ και ότι η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα ενός νησιού καθορίζονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που καθορίζονται και για τις ηπειρωτικές περιοχές. Επομένως, η Τουρκία δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τα ίδια επιχειρήματα για την ΑΟΖ που προβάλλει για την υφαλοκρηπίδα των νησιών του Αιγαίου, ότι, δηλαδή, τα νησιά μας δεν διαθέτουν υφαλοκρηπίδα ή ότι κάθονται πάνω στην υφαλοκρηπίδα της Ανατολίας. Επιπλέον, η νέα Σύμβαση έχει καταργήσει τη γεωλογική έννοια της υφαλοκρηπίδας και έτσι η Τουρκία έχει χάσει άλλο ένα επιχείρημα.

Κλειδί σ' αυτή την οριοθέτηση είναι το Καστελόριζο, νησί το οποίο κατοικείταικαι, κατά συνέπεια, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι και διαθέτει ΑΟΖ και ότι είναι νησί της ΕΕ. Εάν η Ελλάδα δεχτεί να προχωρήσει σε οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο χωρίς τον υπολογισμό του Καστελόριζου, η εμφανής συνέπεια θα είναι η Ελλάδα να μην έχει θαλάσσια σύνορα με την Κύπρο!

Οι τελευταίες μελέτες που έχουν γίνει δείχνουν ότι υπάρχουν μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου και πετρελαίου στο τρίγωνο Καστελόριζου-Κρήτης-Κύπρου. Οι περισσότερες απο αυτές τις μελέτες έγιναν από αμερικανικές εταιρείες πού, προφανώς, ειδοποίησαν τους Τούρκους γι΄αυτό και, πιθανώς, είναι ζήτημα χρόνου προτού οι τελευταίοιαρχίσουν να προκαλούν την Ελλάδα με έρευνες στην περιοχή.

Τελευταία ακούονται πολλά γύρω από την παλαιά Αμερικανική ιδέα περί συνεκμεταλλεύσεως. Η συνεκμετάλλευση δεν οδηγεί πουθενά, δεν λύνει κανένα πρόβλημα, και γι΄αυτό ουδέποτε χρησιμοποιήθηκε από άλλες χώρες που αντιμετώπισαν τα προβλημάτων που έχουμε με την Τουρκία. Συνεκμετάλλευση λοιπόν θα είναι τραγικό λάθος με επιπτώσεις και σε άλλους τομείς των διμερών σχέσεων, ανοίγοντας την όρεξη της Τουρκίας και για άλλους οικονομικούς πόρους, όπως την αλιεία.

Εν όψει των ανωτέρω, η Ελλάδα, ακολουθούσα το παράδειγμα άλλων χωρών (π.χ ΗΠΑ, Ρωσία, των περισσοτέρων χωρών της ΕΕ, Ισραήλ) να διακηρύξει την κυριαρχία της σε ΑΟΖ με βάση τη Σύμβαση του 1982.

Τα ανωτέρω μπορούν να γίνουν με την ψήφιση νόμου που να δημιουργεί ΑΟΖ στις ελληνικές θάλασσες και εν συνεχεία να ανακοινωθεί στον ΟΗΕ. Μετά θα έρθουμε σε διαπραγματεύσεις με την Κύπρο και την Αίγυπτο προς καθορισμό της διαχωριστικής γραμμής.

Βεβαίως, η Τουρκία δεν θα αναγνωρίσει τέτοια κίνηση, όπως έπραξε και πρόσφατα με την Κύπρο. Νομικώς όμως αυτό είναι αδιάφορο. Σ’ αυτή την περίπτωση όμως θα πρέπει να της υπενθυμίσουμε ότι η προσχώρησή της στην Σύμβαση του Δίκαιου της Θάλασσας είναι μια από τις προϋποθέσεις για την πλήρη ένταξή της στην ΕΕ.

Βεβαίως, η «χώρα των μηδενικών διαφορών» θα μπορούσε, αγνοώντας το Διεθνές Δίκαιο, να επανέλθει στις παράνoμες παραβιάσεις του εναερίου και υδάτινου χώρου μας. Επιθυμεί όμως να καταστρέψει την εικόνα ότι «έχει αλλάξει» που και η ίδια αλλά και οι εν Ελλάδι υποστηρικτές της, εδώ και χρόνια, προσπαθούν να δημιουργήσουν;

Πηγή: www.tovima.gr

Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

18/12/2010 ΕΚΔΗΛΩΣΗ: ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΙΚΥΩΝΑΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΑΡΧΑΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΙΚΥΩΝΑΣ «Ο ΕΠΙΓΕΝΗΣ»
ΠΕΡΙΑΝΔΡΟΥ 29 ΚΙΑΤΟ ΤΚ 20200
oepigenis@gmail.com
http://theatrosikionas.blogspot.com/
τηλέφωνο : 7007000300
κινητό : 6973403010
fax : 7007000600

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΟΜΑΔΑ
«ΘΑ ΑΝΟΙΞΟΥΜΕ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΙΚΥΩΝΑΣ»
ΠΕΡΙΑΝΔΡΟΥ 29 ΚΙΑΤΟ ΤΚ 20200
theatro.sikionas@gmail.com
http://www.facebook.com/group.php?gid=113251036052
τηλέφωνο : 7007000300
κινητό : 6973403010
fax : 7007000600

18/12/2010 ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΣΙΚΥΩΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΜΑΣ ΘΕΑΤΡΟ

Στις 18 Δεκέμβρη 2010 θα πραγματοποιηθεί στο Ίδρυμα Ευγενίδη στην Αθήνα (Λ. Συγγρού 387 στο Παλαιό Φάληρο) μία επιστημονική ημερίδα για την Αρχαία Σικυώνα και το Αρχαίο μας Θέατρο.

Την ημερίδα διοργανώνει ο Σύλλογος των Φίλων του Αρχαίου Θεάτρου Σικυώνας «Ο ΕΠΙΓΕΝΗΣ» σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τον επιστημονικό υπεύθυνο του ερευνητικού προγράμματος στην αρχαία Σικυώνα, επίκουρο καθηγητή του τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιάννη Λώλο που έχει συμμετάσχει μέχρι σήμερα σε διάφορες αρχαιολογικές ανασκαφές στην Ελλάδα και την Ιταλία, ενώ στην περιοχή της Σικυώνας δραστηριοποιείται ερευνητικά από το 1996.

Το αναλυτικό πρόγραμμα έχει ως ακολούθως:

11:00 - 11:10 Χαιρετισμοί
11:10 - 11:30 Ελισάβετ Σπαθάρη (αρχαιολόγος, επίτιμη διευθύντρια ΥΠΠΟΤ): η επανέκθεση του μουσείου της αρχαίας Σικυώνας.
11:30 - 11:50 Γιάννης Λώλος (αρχαιολόγος, επίκουρος καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας):η αρχαιολογική έρευνα των τελευταίων ετών στο πλάτωμα της αρχαίας Σικυώνας.
11:50 - 12:10 Φανή Μαλλούχου-Tufano (αρχαιολόγος,αναπληρώτρια καθηγήτρια Πολυτεχνείου
Κρήτης): Με αφορμή την αρχαία Σικυώνα: σύγχρονες προσεγγίσεις στη διαχείριση και
ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων και μνημείων.
12:10 - 12:30 Κωνσταντίνος Μπολέτης (αρχιτέκτων- αναστηλωτής, ΤΔ ΠΕΑΕ-ΥΠΠΟΤ): Ζητήματα αναστήλωσης και χρήσης αρχαίων θεάτρων.
12:30 - 13:30 Συζήτηση Συντονιστής: Γιάννης Γεωργόπουλος Πρόεδρος Συλλόγου «Ο ΕΠΙΓΕΝΗΣ»
13:30 - 14:00 Διάλειμμα
14:00 - 14:20 Stephen G. Miller (αρχαιολόγος, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Berkeley): Το στάδιο της Νεμέας και της Σικυώνας.
14:20 - 14:40 Πέτρος Θέμελης (αρχαιολόγος, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης):
αρχαία Μεσσήνη: πριν και μετά.
14:40 - 15:00 Ειρήνη Γρατσία (αρχαιολόγος, συντονίστρια Μonumenta): H συμβολή των πολιτών στην προστασία και την ανάδειξη των μνημείων.
15:00 - 16:00 Συμπεράσματα Γιάννης Λώλος: Η συνέχιση των αρχαιολογικών ερευνών στη Σικυώνα και οι προοπτικές ανάδειξης της αρχαίας πόλης.
Συζήτηση Συντονιστής: Rony Filevska Δρ. Ιστορίας, Εθνολόγος.

Ο Σύλλογος των Φίλων του Αρχαίου Θεάτρου Σικυώνας «Ο ΕΠΙΓΕΝΗΣ» που ουσιαστικά είναι η μετεξέλιξη της διαδικτυακής ομάδας «ΘΑ ΑΝΟΙΞΟΥΜΕ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΙΚΥΩΝΑΣ» ανέλαβε την διοργάνωση αυτής της ημερίδας επειδή σκοπός μας είναι να αναδειχθεί ο ευρύτερος Αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Σικυώνας και να συγκεκριμενοποιηθούν οι δυνατότητες ανάδειξης του πανέμορφου Αρχαίου μας Θεάτρου, πάντα σε συνεργασία με τους καθ΄ ύλιν αρμόδιους.

Θα είμαστε αρωγοί στο δύσκολο έργο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας για την ανάδειξη της Αρχαίας Σικυώνας και του Αρχαίου μας Θεάτρου.

Ο επιστημονικά υπεύθυνος για το ερευνητικό πρόγραμμα στην περιοχή, επίκουρος καθηγητής κ Λώλος, με όλους τους συνεργάτες του πρέπει να προχωρήσουν το σπουδαίο έργο της ανασκαφής , συντήρησης και ανάδειξης των αρχαιολογικών ευρημάτων , αλλά στην κατεύθυνση αυτή πρέπει να υποστηριχτούν κατάλληλα από την πολιτεία με την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή.

Γιάννης Γεωργόπουλος

Πρόεδρος Δ.Ε. Συλλόγου Φίλων
Αρχαίου Θεάτρου Σικυώνας «Ο ΕΠΙΓΕΝΗΣ»
Δημιουργός – Διαχειριστής Διαδικτυακής Ομάδας
«ΘΑ ΑΝΟΙΞΟΥΜΕ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΙΚΥΩΝΑΣ»

Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

WIKILEAKS VS ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ

Wikileaks versus Νταβούτογλου
Έθνος της Κυριακής, 5.12.2010, σ. 26
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11595

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΗΦΑΙΣΤΟΣ

Ο Τσε Γκεβάρα ήθελε «ένα και δύο ακόμη Βιετνάμ». Εμείς θέλουμε όχι ένα αλλά χιλιάδες Wikileaks. Απρόσμενα συγκροτείται «πλανητική δημοκρατική επανάσταση». Δημοκρατική δημόσια πολιτική σημαίνει διαφάνεια-έλεγχος: Στον κατ’ αλήθειαν πολιτικό βίο στον Δήμο της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, οι εντολείς πολίτες φώτιζαν τα πάντα, συζητούσαν τα πάντα και εξέλεγαν ή έπαυαν επί τόπου τους εκάστοτε εντολοδόχους κυβερνήτες. Στον Δήμο προσέρχονταν ακόμη και αντιπρόσωποι αντίπαλων Πόλεων.

Βέβαια, είναι μάταιο να αναμένουμε τέτοιες βαθμίδες δημοκρατικής πολιτικής οργάνωσης βραχυχρόνια. Η φορά κίνησης, εν τούτοις, προς τα εκεί θα πρέπει να είναι προσανατολισμένη. Η αμερικανίδα ΥΠΕΞ Κλίντον, όμως, έχει διαφορετική άποψη: Οι αλήθειες που φώτισε το Wikileaks, λέει, «αποτελούν επίθεση ενάντια στη διεθνή κοινότητα». Οι δημοκρατικά μεταμφιεσμένοι σύγχρονοι δεσπότες θέλουν πολιτική και διπλωματία συνωμοτικά κατασκευασμένη στο σκοτάδι. Όχι δημόσια και φωτισμένη. Το Wikileaks καταμαρτυρεί ότι η τεχνολογία μπορεί να καταστεί δημοκρατικός δυναμίτης και καταλύτης πλανητικών αντί-ηγεμονικών συσπειρώσεων σε όλα τα επίπεδα. Πλανητικά, εθνοκρατικά και τοπικά οι εξουσίες μπορούν να ελεγχθούν ακαριαία από τον «διαδικτυακό δημοκρατικό Δήμο». Ποταμοί πληροφοριών φωτίζουν διαρκώς την αλήθεια, αναρίθμητες δικτυακές σμίλες υφαίνουν αναρίθμητους δημοκρατικούς ελέγχους. Αποστάσεις εκμηδενίζονται, μια πρωτόγνωρη «πλανητική άμεση δημοκρατία» αναδύεται άπιαστη και ασύλληπτη. Το νέο πολιτικό μας δόγμα μπορεί να είναι: «Πίσω από κάθε κομπιούτερ να κάθεται και ένας πολίτης, μπροστά από κάθε εξουσία να ορθώνονται δικτυωμένοι πολίτες και κρατικά, διακρατικά και οικουμενικά χιλιάδες Wikileaks να φωτίζουν τη δημόσια πολιτική».

Πρώτη φορά μετά τη Βυζαντινή Οικουμένη συγκροτείται μια ιδιόμορφη οικουμενικότητα: Πολιτειακή συγκρότηση στο επίπεδο του έθνους συνάμα και «κοσμοσυστημικός πολιτικός πολιτισμός», θα έλεγε και ο Γιώργος Κοντογιώργης. Πλανητικά διαδικτυακή κοινωνία σχέσεων χωρίς κατακτητές και κατακτημένους. Εθνοκρατικά εθνική ανεξαρτησία, κοσμοθεωρίες, ηθική-δικαιοσύνη συμβατά με την κοινωνική ετερότητα κάθε έθνους. Επιπλέον στα σύνορα: άμυνα και ασφάλεια. Ζήτω η διαδικτυακή πλανητικοποίηση των ανθρώπινων σχέσεων αλλά ζήτω και η εθνική ανεξαρτησία. Κάτω οι εξισωτικοί διεθνισμοί και οι ύπουλες παγκοσμιοποιήσεις.

Το Wikileaks διδάσκει: Οι «τρομοκράτες» μπορούν «να τρομοκρατηθούν» διαδικτυακά. Γιατί «τρομοκρατικά» είναι πολλά από αυτά που φωτίστηκαν. Χαρακτηριστικά, ο Νταβούτογλου, αναφέρεται στο Wikileaks να λέει, μεταξύ άλλων: «Στα Βαλκάνια θα παλινορθώσουμε την Οθωμανική Αυτοκρατορία». Βέβαια στο βιβλίο του Το στρατηγικό βάθος λέει περισσότερα και χειρότερα. Ευτυχώς, το διαβάζουν χιλιάδες. Το Wikileaks όμως φώτισε άπλετα την κοροϊδία των «μηδενικών παιχνιδιών». Επίσης, τον ριψοκίνδυνο και ευάλωτο χαρακτήρα του νέο-Οθωμανικού εγχειρήματος των Ερτογάν/Νταβούτογλου. Ελέω Wikileaks γνωρίζουμε καλύτερα ότι ενώ αυτοί οι δύο νέο-Οθωμανοί σχοινοβατούν εσωτερικά-εξωτερικά, εκατέρωθεν, πολλοί αγριοκοιτούν: στρατηγοί, Κούρδοι, Εβραίοι, Αμερικανοί και αναρίθμητοι άλλοι. Στοιχειώδης αντίσταση από ένα κράτος όπως η Ελλάδα μπορεί να αλλάξει τη διαλεκτική των σχέσεων.

Εμείς όμως σπασμωδικά και με ηττοπάθεια σπεύδουμε να τους κατευνάσουμε και να τους παραχωρήσουμε Κύπρο, μέρος του Αιγαίου, βλέπε και Θράκη. Τα κράτη, όμως, ποτέ δεν παραχωρούν την κυριαρχία που καταμερίζει σ’ αυτά η διεθνής νομιμότητα. Μήπως χάσαμε κανένα επιθετικό πόλεμο και δεν το ξέρουμε! Σε περίοδο ειρήνης φαινόμαστε να εκχωρούμε εθνική ανεξαρτησία. Υπομονή, μέχρι να δούμε τι θα κάνουμε. Και ευχαριστούμε το Wikileaks.

*O Παναγιώτης Ήφαιστος είναι καθηγη­τής Διεθνών Σχέσεων-Στρατηγικών Σπουδών, www.ifestosedu.gr, Πανεπιστήμιο Πειραιώς

ΚΥΠΡΟΣ - ΥΠΟ ΔΙΩΓΜΟ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ?

Οι Κύπριοι καταδρομείς το 1974 έγιναν κομμάτια από τις σφαίρες του Αττίλα στις παρυφές του Πενταδακτύλου, υπερασπιζόμενοι την πατρώα γη. Έκτοτε ένας άγραφος νόμος έλεγε πως πήγαιναν στις ασκήσεις και τις πορείες με τον ελληνικό θυρεό στο γυλιό και το μπέρκεν (το σακίδιο ασκήσεων).Στις πορείες εντός των χωριών είχαν ένα μικρό σημαιάκι στερεωμένο στο μπέρκεν. Αυτό, μεταξύ άλλων, ενόχλησε κάποιους στο στράτευμα και το απαγόρευσαν.

Το θέμα καταγγέλθηκε κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του Υπουργείου Άμυνας και επανέρχεται, γιατί η απαγόρευση ισχύει ακόμη. Κάποιοι στο στράτευμα στην ανώτερη πυραμίδα ενοχλούνται από τα εθνικά σύμβολα, σάμπως η Κύπρος να είναι κάτι ξεκάρφωτο και δεν είναι αλύτρωτο τμήμα του ελληνικού έθνους. Παραβιάζουν με τον τρόπο αυτό τη δυναμική πάνω στην οποία είναι κτισμένος ο στρατός μας και τη ζεύξη του με τον ελληνικό στρατό που θα πολεμήσει μαζί μας, αν χρειαστεί, με τα ίδια σύμβολα.

Γνωρίζει το ΓΕΕΘΑ
Για προσπάθεια ''απογαλακτισμού'' της Κύπρου από την Ελλάδα, επιχειρούμενη από την παρούσα Κυβέρνηση, έκανε λόγο ο βουλευτής του ΔΗΣΥ και αναπληρωτής πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας, Σωτήρης Σαμψών, σε δηλώσεις του χτες στη Βουλή.

Το θέμα δεν έμεινε εδώ, έφτασε μέχρι το ΓΕΕΘΑ, που ήδη γνωρίζει ότι στην Ε.Φ. γίνονται πράγματα που δεν συνέβαιναν ποτέ ξανά. Πηγές της «Σ» στον Ελληνικό Στρατό αναφέρουν ότι ο αρχηγός και ο υπαρχηγός κάνουν ό,τι μπορούν, αλλά υπάρχουν κι άλλοι που κινούν τα νήματα για κυπροποίηση του στρατεύματος, σε μια εποχή που πρέπει να γίνει μια γροθιά μαζί με τον Ελληνικό Στρατό. Οι Τούρκοι, σημείωσε η πηγή μας, δεν καταλαβαίνουν από... κυπροποιήσεις, κτυπούν τον Ελληνισμό περιφερειακά και αναμένουν το επόμενο μας λάθος, για να ολοκληρώσουν το έργο τους.

Υπέστειλαν και σημαίες
Ο Σωτήρης Σαμψών, κληθείς να σχολιάσει αναφορές για συγκεκριμένες ενέργειες, όπως η υποστολή της ελληνικής σημαίας σε στρατόπεδα και πεδία βολής, είπε ότι υπάρχει μια ελληνοφοβία από την παρούσα Κυβέρνηση, με την έννοια ότι αφαιρούνται ελληνικές σημαίες, θυρεοί και σύμβολα του έθνους.

''Η προσπάθεια απογαλακτισμού από την Ελλάδα ξεκίνησε από το 2008, οπόταν ανέλαβε η παρούσα Κυβέρνηση την εξουσία'', δήλωσε. Εξέφρασε, παράλληλα, την έντονη αντίθεση του ΔΗΣΥ σε μια τέτοια προσπάθεια, λέγοντας ότι το κράτος θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικό σε θέματα Εθνικής Φρουράς (ΕΦ).

Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει αναφορές σε ενδεχόμενη αύξηση της έκτακτης εισφοράς για την άμυνα, για να βελτιωθούν τα δημόσια οικονομικά και το ότι αφαιρούνται κονδύλια από την άμυνα, ο Σωτήρης Σαμψών ανέφερε ότι ''από τη στιγμή που υπάρχει πολιτική απόφαση και πολιτική βούληση να διατηρείται Ε.Φ., θα πρέπει να τη διατηρούμε σε επίπεδα αξιόμαχα και αξιοζήλευτα''.

Θέση της Επιτροπής Άμυνας στην ολότητά της, όπως είπε, είναι ότι οι κρατικοί προϋπολογισμοί των τελευταίων χρόνων είναι ιδιαίτερα ελλιπείς σε θέματα αμυντικής θωράκισης και ότι τα ποσά των προϋπολογισμών πρέπει να αυξηθούν.''Δυστυχώς, ούτε ο φετινός προϋπολογισμός βρίσκεται σε επίπεδα που να ικανοποιεί την Επιτροπή Άμυνας'', ανέφερε.Πρόσθεσε ότι ο ΔΗΣΥ θεωρεί ότι οι προϋπολογισμοί των τελευταίων χρόνων εξευτελίζουν την Ε.Φ.''Παρά να διατηρούμε μια Ε.Φ. κατ' όνομα και να την εξευτελίζουμε, καλύτερα να την κλείσουμε και να κηρύξουμε την Κύπρο ανοχύρωτη πολιτεία'', είπε.

Τέλος, ανέφερε ότι η Ε.Φ. θα πρέπει να αναβαθμιστεί και βελτιωθεί, ώστε να μπορεί να εκπληρώσει το σκοπό και το στόχο της.

Άδωνις Παλληκαρίδης-ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Πηγή: infognomonpolitics.blogspot.com

ΠΡΟΚΛΗΣΗ "ΤΣΑΜΗΔΩΝ"

Οι Τσάμηδες προκαλούν και πάλι. Εκπρόσωποί τους δήλωσαν την απόφασή τους να εορτάσουν το 2011 την «Ημέρα Γενοκτονίας των Τσάμηδων» στην Ηγουμενίτσα (!), αφού θα μπορούν να μετακινούνται χωρίς «βίζα».

Ανεξάρτητα από το αν το πραγματοποιήσουν ή όχι, σημασία έχει το γεγονός ότι «ξύνουν» πληγές. Και φανερώνουν την πρόθεσή τους να μην σταματήσουν τις εντελώς αβάσιμες διεκδικήσεις τους.
Να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα η «Ημέρα Γενοκτονίας των Τσάμηδων» εορτάζονταν στην Κονίσπολη των Αγίων Σαράντα, κοντά στα Ελληνοαλβανικά σύνορα με πορεία διαμαρτυρίας, όπου ακούγονταν τα γνωστά συνθήματα σε βάρος της Ελλάδας.

Ο ΡΟΛΟΣ ΜΠΕΡΙΣΑ
Ωστόσο ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα, προσπαθεί να απεγκλωβιστεί, θεωρητικά τουλάχιστον, από την… πίεση των «Τσάμηδων», όπως και από την ιδέα της «Μεγάλης Αλβανίας», προκειμένου να διασφαλίσει την Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας του. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Ελβετική εφημερίδα «Tages-Anzeiger», δήλωσε ότι «μια νέα αλλαγή συνόρων στη περιοχή θα ήταν η αιτία να χαθεί η Ευρωπαϊκή μας προοπτική τα επόμενα 20 χρόνια».

Και πρόσθεσε: «Η θέση της Αλβανίας είναι σαφής, η πλειοψηφία των πολιτών επιθυμεί την είσοδο στην Ε.Ε, και η όποια επιπλέον αλλαγή των συνόρων στα Βαλκάνια θα αποθαρρύνει τους στόχους μας. Οφείλουμε να σεβαστούμε τις αρχές της Ε.Ε και να συνεργαστούμε με τις γειτονικές μας χώρες, προκειμένου να ανοίξουν τα σύνορα και η μετακίνηση πολιτών διαφορετικών χωρών να γίνεται ελεύθερα».

Η στάση του αυτή, όμως, δεν αναιρεί την πραγματικότητα. Ο Σαλί Μπερίσα συνεργάζεται με το κόμμα των «Τσάμηδων» και δεν αποδοκιμάζει δημόσια τις σοβινιστικές απόψεις τους.

infognomonpolitics.blogspot.com/2010/12/blog-post_2451.html

ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥΡΚΩΝ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ

Πραγματοποιήθηκε σε κέντρο διασκέδασης στον Ίασμο ο εορτασμός της ¨24ης Νοεμβρίου, Ημέρα Δασκάλου¨ που παραδοσιακά κάθε χρόνο οργανώνεται από τον Σύλλογο Τούρκων Δασκάλων Δυτικής Θράκης.

Στον εορτασμό για την ημέρα του δασκάλου μετείχαν ο πρόξενος της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Κομοτηνή Μουσταφά Σάρνιτς, ο υποπρόξενος Φατίχ Ακαρτζά, ο δήμαρχος Εγρίντερε-Βουλγαρίας Ρεσμί Μουράτ και η σύζυγος του, ο δήμαρχος Ιάσμου Ισμέτ Καντί, ο κοινοτάρχης Κέχρου Αμπντουλκαντίρ Χαφίζ Χότζα, ο κοινοτάρχης Οργάνης Μεχμέτ Εμίνογλου, ο πρόεδρος του συλλόγου θρησκευτικών λειτουργών Σαδίκ Σαδίκ, ο πρόεδρος του κόμματος DEB Μουσταφά Αλή Τσαβούς, οι πρόεδροι των ανεξάρτητων συνδυασμών Χουσείν Αχμέτογλου και Σιμπέλ Μουσταφάογλου, ο πρόεδρος του ΠΕΚΕΜ Γκαλίπ Γκαλίπ, ο πρόεδρος του συλλόγου επιστημόνων μειονότητας Μουσταφά Σουλειμάν, ο αντινομάρχης Ροδόπης Μεχμέτ Δεβετζίογλου, η Ισίκ Αχμέτ, η Γκιονούλ Μουτλού σύζυγος του νομάρχη Κωνσταντινούπολης Αβνί Μουτλού, ο πρόεδρος της Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής Κοράϊ Χασάν, ο πρόεδρος του συλλόγου αποφοίτων ΕΠΑΘ Μεχμέτ Ντερντιμάν, ο πρόεδρος του συλλόγου Νοτίου Έβρου Μπεκίρ Μουσταφάογλου, δάσκαλοι και πολλοί ομογενείς. Εντύπωση προκάλεσε το ότι δεν μετείχε κανείς από του εκλεγμένους χριστιανούς. Στη βραδιά μετείχαν τα συγκροτήματα παραδοσιακών χορών της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης, της Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής και του συλλόγου Νοτίου Έβρου. Η βραδιά τελείωσε με ποιήματα και παραδοσιακή μουσική.

¨Εμείς καθόλου μα καθόλου δεν μετανιώνουμε το ότι είμαστε Μουσουλμάνοι. Αισθανόμαστε τιμή και περηφάνια όντας Τουρκομουσουλμάνοι¨.
Ο πρόεδρος του συλλόγου Τούρκων Δασκάλων Σαμί Τοραμάν ανέφερε : Αυτοί που έλεγαν για εμάς πως ¨αυτοί τέλειωσαν πια¨ στις τελευταίες τοπικές εκλογές, πήραν την δέουσα απάντηση, αποδεικνύοντας πως τα δέντρα πεθαίνουν όρθια. Εμείς δεν μετανιώνουμε καθόλου μα καθόλου για το ότι είμαστε Μουσουλμάνοι. Αισθανόμαστε τιμή και περηφάνια όντας Τουρκομουσουλμάνοι¨.

Ο Τοραμάν στην ομιλία του αναφέρθηκε στα προβλήματα της μειονοτικής εκπαίδευσης και συνέχισε λέγοντας : ¨Αγαπητέ μου φίλε δήμαρχε του Εγρίντερε Ρεσμί Μουράτ. Το Εγρίντερε παλιά υπαγόταν στην Κομοτηνή. Και εσείς θεωρείστε Κομοτηναίος. Αυτό που μας χωρίζει είναι η οροσειρά της Ροδόπης. Εσείς ζείτε στα βόρεια της Ροδόπης και εμείς στα νότια. Οι άγριοι άνεμοι που έπνεαν στα βόρεια της Ροδόπης στη δεκαετία του 90 (καθεστώς Ζίφκοφ) έκαψαν τη δική σας καρδιά, αλλά και την δική μας. Αν τα ερωτικά παραδοσιακά για τον Αρντά λέγονται στην Δυτική Θράκη, και αν το ¨ Το παραθύρι της απέναντι στο δρόμο , κι όποιος περνά πέτρα πετά¨ που είναι από τη Θράκη λέγεται στο Κίρτζαλη, αυτά αποτελούνε την κοινή μας κουλτούρα. Την ακεραιότητα του πολιτισμού μας, και τους δεσμούς καρδιάς, της γλώσσας και της θρησκείας μας, κανένα φυσικό εμπόδιο δεν μπορεί να τους χαλάσει¨.

¨Η πεδιάδα της Κομοτηνής είναι πολύ διαφορετική για εμάς. Μας χώρισαν τα σύνορα, αλλά το κρέας από το κόκαλο ποτέ δεν χωρίζεται ! ¨
Ο δήμαρχος του Εγρίντερε από την Βουλγαρία Ρεσμί Μουράτ, εξέφρασε τη χαρά του για το ότι βρίσκεται εδώ μετά από πρόσκληση του προέδρου Σαμί Τοραμάν και συνεχάρη όλους τους δασκάλους για την ημέρα του δασκάλου. Ο Μουράτ είπε : ¨Η Κομοτηνή έχει μια ξεχωριστή σημασία για εμάς. Οι πατέρες και οι παππούδες μας είχαν δουλέψει εδώ. Στα Βαλκάνια είχαν κερδίσει την τροφή τους και μας είχαν αναθρέψει. Η πεδιάδα της Κομοτηνής είναι πολύ διαφορετική για εμάς. Μας χώρισαν τα σύνορα, αλλά το κρέας από το κόκαλο ποτέ δεν χωρίζεται ! Σας καλώ στο Εγρίντερε και στο Κίρτζαλη¨

¨Πιστεύω πως σας περιμένει ένα πολύ λαμπρό μέλλον¨
Ο πρόξενος της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Κομοτηνή Μουσταφά Σάρνιτς, ευχαρίστησε τον πρόεδρο του Συλλόγου Τούρκων Δασκάλων Δυτικής Θράκης Σαμί Τοραμάν για την πρόσκληση και ευχήθηκε σε όλους τους δασκάλους επ΄ευκαιρία της ημέρας του δασκάλου. Ο Σάρνιτς είπε : Ο εορτασμός έχει σημασία για την 82η επέτειο μετά την απόδοση του τίτλου του αρχιδασκάλου στον Ατατούρκ, και τη 29η από τον εορτασμό της ημέρας του δασκάλου. Πραγματικά απόψε εδώ βλέπω ένα πολύ σημαντικό και γεμάτο ενθουσιασμό πλήθος… Οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις εξελίσσονται. Αυτό θα ανακουφίσει και την μειονότητα. Πιστεύω πως σας περιμένει ένα πολύ λαμπρό μέλλον¨.

tourkikanea.wordpress.com/

ΘΡΑΚΗ ΟΠΩΣ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΓΟΥΡΙΔΗΣ
πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής
Απόσπασμα ομιλίας από την εκδήλωσης "Θράκη και Νεωοθομανισμός" στη Παλιά Βουλή


Είναι δυνατόν να κινδυνεύει η Ελληνική Θράκη, όταν η Ελλάδα βρίσκεται στην Ευρωπαική Ένωση , βρίσκεται στο ΝΑΤΟ και συμμετέχει σε ποικίλους διεθνείς οργανισμούς; Είναι δυνατόν;
Αντί απαντήσεως επί του ερωτήματος αυτού, θα σας περιγράψω κάποιες εμπειρίες μου:
Πρώτη εμπειρία: Το 1997 με προσκάλεσε ένας γυναικείος πολιτιστικός σύλλογος από την Άρτα, του οποίου η πρόεδρος έτυχε να κατάγεται από τη Θράκη. Μου ζήτησε να κάνω μία ομιλία για τη Θράκη στην Άρτα. Τότε ήμουν Αντιπρόεδρος της Βουλής.
Στην εκδήλωση μίλησα για τα θέματα της Θράκης, την ανάπτυξη που χρειάζεται, ανέφερα για τη μειονότητα, ανέφερα για το Προξενείο, ανέφερα για τις παρεμβάσεις του, ανέφερα για τους κινδύνους και εξήγησα ότι οφείλουμε να πάρουμε ιδιαίτερα μέτρα και κίνητρα.
Όμως, αισθανόμουν ότι δεν τους έπειθα. Επειδή έχω πείρα από ομιλίες, κοιτώντας το ακροατήριο στα μάτια, το καταλάβαινα.
Στη μικρή συζήτηση που επακολούθησε για λόγους ευγενικής φιλοξενίας, το μοτίβο ήταν ότι « κι εμείς εδώ στην Άρτα έχουμε αποβιομηχάνιση, κι εμείς εδώ στην Άρτα έχουμε ανεργία, κι εμείς εδώ στην Άρτα έχουμε υπανάπτυξη »., ο νοών νοείτω!
Δεύτερη εμπειρία: Την ίδια χρονιά ως επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας για τις εκλογές που έγιναν στην εναπομείνασα Γιουγκοσλαβία, ήμουνα παρατηρητής του Οργανισμού Ασφάλειας Συνεργασίας στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), όπου συνάντησα τον Πρόεδρο Μιλόσεβιτς. Ήμαστε από τις λίγες αντιπροσωπείες που συναντήσαμε τον Μιλόσεβιτς. Εμείς και άλλη μία νομίζω. Γι΄αυτό φυσικά είχαμε τεθεί στο στόχαστρο του επικεφαλής όλων των αντιπροσωπειών του ΟΑΣΕ ότι, είμαστε αναξιόπιστοι ως προς το θέμα της διαφύλαξης των αποτελεσμάτων στα εκλογικά τμήματα του Βελιγραδίου ή σε κάποιες άλλες περιοχές, που ήταν Έλληνες εκπρόσωποι. Ήταν ή δεύτερη φορά που συναντούσα τον Μιλόσεβιτς. Η πρώτη ήταν με το εμπάργκο που είχε επιβληθεί στη Γιουγκοσλαβία το 1991. Είχαμε πάει με μία Κοινοβουλευτική Αντιπροσωπεία από όλα τα κόμματα, πλην του κόμματος που κυβερνούσε τότε. Ο λόγος ήταν ότι δεν ήθελε να δείξει ότι δεν συμμετείχε η Ελλάδα στο διεθνές εμπάργκο.
Στη συνάντηση την οποία είχαμε, εκείνο που μου έκανε εντύπωση ήταν ότι, ο Μιλόσεβιτς μιλούσε με έμφαση για το θέμα του Κοσσυφοπεδίου. Ότι, κινδυνεύει το Κοσσυφοπέδιο να αποσχισθεί από τη Σερβία και από τη Γιουγκοσλαβία. Στο Κοσσυφοπέδιο βρίσκεται η καρδιά της Σερβίας και δεν πρέπει να υπάρξει αποκοπή. Γι΄αυτό μόνο μιλούσε, για τίποτε άλλο.
Ο συγχωρεμένος ο Τζιτζικώστας, ο οποίος συμμετείχε στην αντιπροσωπεία εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, μου είπε φεύγοντας: ¨Υπερβολικός δεν είναι; Είναι δυνατόν να συμβεί αυτό;¨
Αντί κάποιου σχολίου, θα σας υπενθυμίσω τα εξής:
Ο Μιλόσεβιτς πέθανε και μάλιστα με την κατηγορία του εγκληματία πολέμου!
Το 2008, ο σημερινός Πρόεδρος της Σερβίας, ο κ. Τάντιτς, οδήγησε την υπόθεση του Κοσσυφοπεδίου στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, η απόφαση του οποίου ήταν ότι το Κοσσυφοπέδιο αποτελεί άλλη οντότητα. Χωρίς καμία αντίσταση εκ μέρους της Σερβίας, αυτή η απόφαση απεστάλη στον ΟΗΕ.
Τα συμπεράσματα δικά σας.
Τρίτη εμπειρία: Πρόσφατα παρουσίασα το βιβλίο του Άκη Κοσώνα «Το Πείραμα: Η Γιουγκοσλαβική εμπειρία και η διάλυση των Βαλκανίων». Είναι συρραφή δημοσιευμάτων της περιόδου 1990 – 2000 για τη Σερβία, αλλά και με αναφορές μέχρι το 2008, από ανταποκρίσεις δημοσιογράφων του ελληνικού και ξένου τύπου, εμπλουτισμένα με τη γνώμη του συγγραφέα.
Ένα από τα κεντρικά συμπεράσματα του βιβλίου είναι το εξής: οι συμμαχικές χώρες δεν κρίνονται ποτέ με τα ίδια μέτρα και σταθμά, αφού παρουσιάζουν εξορισμού διαφορετικά χαρακτηριστικά.
Είμαστε σύμμαχος χώρα στο ΝΑΤΟ με τη Τουρκία, με το Βέλγιο και με άλλες χώρες αλλά δεν έχουμε το ίδιο βάρος.
Στο ίδιο βιβλίο, είχε μια συνέντευξη του ελληνοαμερικανού φημισμένου ιστορικού,καθηγητή Σπύρου Βρυώνη στο ΒΗΜΑ το 1993, που έλεγε: «Οι κακοί των Βαλκανίων σήμερα είναι οι Σέρβοι. Όμως στο βάθος είναι οι Έλληνες. Μια σταθερή χώρα με καλή οικονομία οδηγείται σταδιακά στην αποσταθεροποίηση!» . Μάλιστα! Αυτό ειπώθηκε σε συνέντευξη το 1993! Και συνεχίζει «Ήταν ήδη στα χαρτιά από τη διένεξη με την Τουρκία! Η Αμερική έχει μακροπρόθεσμους στόχους στην περιοχή των Βαλκανίων, αλλά προς το παρόν επικρατούν οι βραχυπρόθεσμοι».

Και θα κλείσω αντί απαντήσεως στο ρητορικό ερώτημα «κατά πόσον κινδυνεύει η Θράκη», με ένα δημοσίευμα εφημερίδας που λέει ότι προκλητικός χάρτης αποκαλύφθηκε στις 30/9/2010 με σχετικό πρωτοσέλιδο της Τουρκικής εφημερίδας Μιλλιέτ, που μοιράστηκε στα σχολεία σε CD.
Το προκλητικότερο είναι ότι ο χάρτης θεωρήθηκε σκανδαλώδης από τη Μιλλιέτ διότι, όπως εξηγεί η ίδια, παρουσιάζει να ανήκουν στην Τουρκία το Κιρκούκ, η Μοσούλη και το Αρμπιλ στο βόρειο Ιράκ καθώς και το Βατούμ στη Γεωργία. Δεν θεωρείται προκλητικός ο χάρτης για την εφημερίδα Μιλλιέτ γιατι έχει συμπεριλάβει στην Τουρκία τη Δυτική Θράκη, τη Βόρεια Θράκη καθώς και τα νησιά Σάμο, Ρόδο και Λέσβο, ούτε επίσης για την προσάρτηση ολόκληρης της Αρμενίας. Γι΄αυτά δεν θεωρήθηκε προκλητικός ο χάρτης από τη Μιλλιέτ.

Πηγή: www.onalert.gr

Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

ΤΟΥΡΚΟΦΡΟΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Σας γράφαμε προχθές για την ψευτο-ημερίδα που διοργάνωσε για την ΕΠΑΘ στην Κομοτηνή η Θάλεια Δραγώνα και το Υπουργείο Παιδείας. Κανονικά θα έπρεπε βέβαια να θεωρείται περιττό, αλλά για να μην υπάρχει καμμιά αμφιβολία ακόμη και από τον πλέον αφελή, σχετικά με το πόσο θετική απήχηση είχε αυτή η εκδήλωση στους τουρκοπρακτοροκύκλους της Θράκης, αλλά και το πόση εκτίμηση τρέφουν οι κύκλοι αυτοί προς την κ.Δραγώνα και το πόσες προσδοκίες έχουν από αυτήν, διαβάστε το παρακάτω δημοσίευμα της θρακικής τουρκοφυλλάδας Μπιρλίκ (στις 30-6-2010) με μια ανακοίνωση που εξέδωσε η…«Συμβουλευτική Επιτροπή της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης». Απολαύστε το δημοσίευμα, όπως το βρήκαμε μεταφρασμένο στο http://tourkikanea.wordpress.com:

«H Συμβουλευτική Επιτροπή της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης έκανε μια ανακοίνωση που αναφέρει πως η έναρξη των σχετικών με την μειονοτική εκπαίδευση συναντήσεων του Υπουργείου Παιδείας είναι ικανοποιητικό στοιχείο. Με βάση αυτά που αναφέρονται στην ανακοίνωση και σε εφαρμογή των αποφάσεων της Συμβουλευτικής Επιτροπής της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης (BTTADK), παραδόθηκε στην στην Ειδική Γραμματέα Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Θάλια Δραγώνα μια αναφορά σχετικά με τα αιτήματα για την μειονοτική εκπαίδευση.

Η ανακοίνωση είναι η εξής :


ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ (30-6-2010)

Σε εφαρμογή των αποφάσεων της Συμβουλευτικής Επιτροπής της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης (BTTADK), παραδόθηκε στην ειδική γραμματέα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης Θάλια Δραγώνα μια αναφορά σχετικά με τα αιτήματα για την μειονοτική εκπαίδευση. Οι διοικούντες της Συμβουλευτικής Επιτροπής μετά από συναντήσεις με τους δύο βουλευτές, με τον Σύλλογο Επιστημόνων Μειονότητας, με τον σύλλογο αποφοίτων της ΕΠΑΘ Έβρου-Ροδόπης και Ξάνθης, με την Πολιτιστική Εκπαιδευτική Εταιρία της μειονότητας της Δ. Θράκης, με τον σύλλογο κηδεμόνων μειονοτικών σχολείων και με τον σύλλογο δασκάλων αποφοίτων μεντρεσέδων, ετοίμασαν μια αναφορά με τα αιτήματα για την μειονοτική εκπαίδευση και στις 26-6-2010 την παρέδωσαν στην ειδική γραμματέα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης Θάλια Δραγώνα.

Στο κείμενο που παραδόθηκε από μειονοτικούς εκπροσώπους στην κυρία Δραγώνα που είχε έρθει για να μετάσχει σε ημερίδα σχεικά με το μέλλον της Ειδικής Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης, ζητείται : άνοιγμα μειονοτικών νηπιαγωγείων που θα εκπαιδεύουν στα τουρκικά και στα ελληνικά, κλείσιμο της ΕΠΑΘ και δημιουργία ενός εκπαιδευτικού ιδρύματος πανεπιστημιακού επιπέδου τετραετούς φοιτήσεως που θα βγάζει δασκάλους για τα μειονοτικά δημοτικά, στο οποίο στα πλαίσια των μειονοτικών δικαιωμάτων που αναγνωρίζονται από την συνθήκη της Λωζάνης θα εκπαιδεύονται μόνο νέοι της μειονότητας. Ζητείται να υπάρχει δυνατότητα διορισμού στα μειονοτικά δημοτικά των αποφοίτων από τουρκικά πανεπιστήμια και των δασκάλων που έχουν πάρει την επάρκεια, να ανοίξουν νέα μειονοτικά γυμνάσια επιπρόσθετα στο Μειονοτικό Γυμνάσιο και Λύκειο Τζελάλ Μπαγιάρ της Κομοτηνής και στο Μειονοτικό Γυμνάσιο και Λύκειο Μουζαφέρ Σαλίχογλου της Ξάνθης, οι μεντρεσέδες Κομοτηνής και Εχίνου συνεργαζόμενοι με την Τουρκική Δημοκρατία να φτάσουν στο επίπεδο να αντιμετωπίζουν τις ανάγκες για θρησκευτικούς λειτουργούς, να αυξηθεί ο αριθμός των ¨μετακλητών δασκάλων¨ που έρχονται από την Τουρκία και να τους δίνονται καθήκοντα και στην Ξάνθη, να διοργανωθούνε σεμινάρια από τους συγγραφείς των σχολικών τουρκικών βιβλίων προς τους δασκάλους αποφοίτους της ΕΠΑΘ, οι διορισμοί των διευθυντών στα μειονοτικά σχολεία να γίνονται με βάση το σύνταγμα, τους νόμους και με αντικειμενικά κριτήρια, οι μειονοτικοί μαθητές μέλη της Ισλαμικής θρησκείας με βάση το υπ΄αριθμόν 201/1998 ΠΔ να απαλάσσονται από τον εκκλησιασμό, καθώς και άλλα αιτήματα καθορισμένα από τις διεθνείς και διμερείς συνθήκες.

H Συμβουλευτική Επιτροπής της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης, εκτιμά ως ικανοποιητικό στοιχείο την έναρξη διαλόγου ανάμεσα στους αρμοδίους του Υπουργείου Παιδείας και στους φορείς και θεσμούς της μειονότητας. Η Συμβουλευτική Επιτροπή ελπίζει πως ο διάλογος αυτός θα συμβάλει θετικά για την επίλυση των – κορυφαίας προτεραιότητας εκπαιδευτικών θεμάτων – προς την κατεύθυνση των αιτημάτων της μειονότητας. Η μεγαλύτερη επιθυμία και προσμονή της κοινότητας είναι, αφού ληφθούνε υπόψιν οι δυσκολίες στη μειονοτική εκπαίδευση και οι σχετικές προσδοκίες της μειονότητας σε αυτό το θέμα, να δοθεί θετική απάντηση στα παραπάνω δημοκρατικά αιτήματα.

Σχόλιο: Διάλογος με τους φορείς και κουραφέξαλα. Δεν έβαζαν τον πρόξενο καλύτερα να μας τα πει; Μήπως θα έλεγε κάτι διαφορετικό ; Και μια ερώτηση. Αληθεύει ότι ο κ. Χατζηοσμάν έδειχνε σε κεντρική καφετέρια της Κομοτηνής στον Πρόξενο την ομιλία που ο ίδιος θα έκανε την επόμενη μέρα στην ημερίδα για την ΕΠΑΘ;


Πηγή: proxeneio.stop.org

ΤΟΥΡΚΟΦΡΟΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Σας γράφαμε προχθές για την ψευτο-ημερίδα που διοργάνωσε για την ΕΠΑΘ στην Κομοτηνή η Θάλεια Δραγώνα και το Υπουργείο Παιδείας. Κανονικά θα έπρεπε βέβαια να θεωρείται περιττό, αλλά για να μην υπάρχει καμμιά αμφιβολία ακόμη και από τον πλέον αφελή, σχετικά με το πόσο θετική απήχηση είχε αυτή η εκδήλωση στους τουρκοπρακτοροκύκλους της Θράκης, αλλά και το πόση εκτίμηση τρέφουν οι κύκλοι αυτοί προς την κ.Δραγώνα και το πόσες προσδοκίες έχουν από αυτήν, διαβάστε το παρακάτω δημοσίευμα της θρακικής τουρκοφυλλάδας Μπιρλίκ (στις 30-6-2010) με μια ανακοίνωση που εξέδωσε η…«Συμβουλευτική Επιτροπή της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης». Απολαύστε το δημοσίευμα, όπως το βρήκαμε μεταφρασμένο στο http://tourkikanea.wordpress.com:

«H Συμβουλευτική Επιτροπή της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης έκανε μια ανακοίνωση που αναφέρει πως η έναρξη των σχετικών με την μειονοτική εκπαίδευση συναντήσεων του Υπουργείου Παιδείας είναι ικανοποιητικό στοιχείο. Με βάση αυτά που αναφέρονται στην ανακοίνωση και σε εφαρμογή των αποφάσεων της Συμβουλευτικής Επιτροπής της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης (BTTADK), παραδόθηκε στην στην Ειδική Γραμματέα Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Θάλια Δραγώνα μια αναφορά σχετικά με τα αιτήματα για την μειονοτική εκπαίδευση.

Η ανακοίνωση είναι η εξής :


ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ (30-6-2010)

Σε εφαρμογή των αποφάσεων της Συμβουλευτικής Επιτροπής της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης (BTTADK), παραδόθηκε στην ειδική γραμματέα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης Θάλια Δραγώνα μια αναφορά σχετικά με τα αιτήματα για την μειονοτική εκπαίδευση. Οι διοικούντες της Συμβουλευτικής Επιτροπής μετά από συναντήσεις με τους δύο βουλευτές, με τον Σύλλογο Επιστημόνων Μειονότητας, με τον σύλλογο αποφοίτων της ΕΠΑΘ Έβρου-Ροδόπης και Ξάνθης, με την Πολιτιστική Εκπαιδευτική Εταιρία της μειονότητας της Δ. Θράκης, με τον σύλλογο κηδεμόνων μειονοτικών σχολείων και με τον σύλλογο δασκάλων αποφοίτων μεντρεσέδων, ετοίμασαν μια αναφορά με τα αιτήματα για την μειονοτική εκπαίδευση και στις 26-6-2010 την παρέδωσαν στην ειδική γραμματέα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης Θάλια Δραγώνα.

Στο κείμενο που παραδόθηκε από μειονοτικούς εκπροσώπους στην κυρία Δραγώνα που είχε έρθει για να μετάσχει σε ημερίδα σχεικά με το μέλλον της Ειδικής Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης, ζητείται : άνοιγμα μειονοτικών νηπιαγωγείων που θα εκπαιδεύουν στα τουρκικά και στα ελληνικά, κλείσιμο της ΕΠΑΘ και δημιουργία ενός εκπαιδευτικού ιδρύματος πανεπιστημιακού επιπέδου τετραετούς φοιτήσεως που θα βγάζει δασκάλους για τα μειονοτικά δημοτικά, στο οποίο στα πλαίσια των μειονοτικών δικαιωμάτων που αναγνωρίζονται από την συνθήκη της Λωζάνης θα εκπαιδεύονται μόνο νέοι της μειονότητας. Ζητείται να υπάρχει δυνατότητα διορισμού στα μειονοτικά δημοτικά των αποφοίτων από τουρκικά πανεπιστήμια και των δασκάλων που έχουν πάρει την επάρκεια, να ανοίξουν νέα μειονοτικά γυμνάσια επιπρόσθετα στο Μειονοτικό Γυμνάσιο και Λύκειο Τζελάλ Μπαγιάρ της Κομοτηνής και στο Μειονοτικό Γυμνάσιο και Λύκειο Μουζαφέρ Σαλίχογλου της Ξάνθης, οι μεντρεσέδες Κομοτηνής και Εχίνου συνεργαζόμενοι με την Τουρκική Δημοκρατία να φτάσουν στο επίπεδο να αντιμετωπίζουν τις ανάγκες για θρησκευτικούς λειτουργούς, να αυξηθεί ο αριθμός των ¨μετακλητών δασκάλων¨ που έρχονται από την Τουρκία και να τους δίνονται καθήκοντα και στην Ξάνθη, να διοργανωθούνε σεμινάρια από τους συγγραφείς των σχολικών τουρκικών βιβλίων προς τους δασκάλους αποφοίτους της ΕΠΑΘ, οι διορισμοί των διευθυντών στα μειονοτικά σχολεία να γίνονται με βάση το σύνταγμα, τους νόμους και με αντικειμενικά κριτήρια, οι μειονοτικοί μαθητές μέλη της Ισλαμικής θρησκείας με βάση το υπ΄αριθμόν 201/1998 ΠΔ να απαλάσσονται από τον εκκλησιασμό, καθώς και άλλα αιτήματα καθορισμένα από τις διεθνείς και διμερείς συνθήκες.

H Συμβουλευτική Επιτροπής της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης, εκτιμά ως ικανοποιητικό στοιχείο την έναρξη διαλόγου ανάμεσα στους αρμοδίους του Υπουργείου Παιδείας και στους φορείς και θεσμούς της μειονότητας. Η Συμβουλευτική Επιτροπή ελπίζει πως ο διάλογος αυτός θα συμβάλει θετικά για την επίλυση των – κορυφαίας προτεραιότητας εκπαιδευτικών θεμάτων – προς την κατεύθυνση των αιτημάτων της μειονότητας. Η μεγαλύτερη επιθυμία και προσμονή της κοινότητας είναι, αφού ληφθούνε υπόψιν οι δυσκολίες στη μειονοτική εκπαίδευση και οι σχετικές προσδοκίες της μειονότητας σε αυτό το θέμα, να δοθεί θετική απάντηση στα παραπάνω δημοκρατικά αιτήματα.

Σχόλιο: Διάλογος με τους φορείς και κουραφέξαλα. Δεν έβαζαν τον πρόξενο καλύτερα να μας τα πει; Μήπως θα έλεγε κάτι διαφορετικό ; Και μια ερώτηση. Αληθεύει ότι ο κ. Χατζηοσμάν έδειχνε σε κεντρική καφετέρια της Κομοτηνής στον Πρόξενο την ομιλία που ο ίδιος θα έκανε την επόμενη μέρα στην ημερίδα για την ΕΠΑΘ;


Πηγή: proxeneio.stop.org

"ΣΠΙΘΑ" - ΚΙΝΗΜΑ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ

Κάλεσμα σε αγώνα με τα χαρακτηριστικά του απελευθερωτικού απέναντι στα μέτρα που προωθεί και εφαρμόζει η κυβέρνηση με τις εντολές της Τρόικας, απηύθυνε σήμερα ο Μίκης Θεοδωράκης, παρουσιάζοντας το Κίνημα Ανεξάρτητων Πολιτών με την ονομασία «Σπίθα».

«Βάζω εγώ σήμερα μια "Σπίθα" και περιμένω να ακολουθήσουν κι άλλες. Μέχρι η σπίθα να φουντώσει και να γίνει η καθαρτήρια φωτιά που θα μας σώσει» συνέχισε ο διάσημος μουσικοσυνθέτης τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει την ηθική νομιμοποίηση να εφαρμόζει τέτοια σκληρά μέτρα.

Παράλληλα υποστήριξε ότι με την υπογραφή του Μνημονίου, η κυβέρνηση έχει εκχωρήσει τα κυριαρχικά μας εθνικά δικαιώματα στους δανειστές μας, λέγοντας ότι λησμονήθηκαν οι αγώνες του ελληνικού λαού για ανεξαρτησία.

Ο κ. Θεοδωράκης αναφερόμενος στο Κίνημα, είπε ότι δεν αποσκοπεί στο να δημιουργηθεί άλλο ένα πολιτικό κόμμα ή ένα κοινωνικό κίνημα, αλλά όπως τόνισε «θέλω να βοηθήσω να δημιουργηθεί ένα κίνημα ζύμωσης ιδεών με επίκεντρο τον ανεξάρτητο πολίτη που έχει ανάγκη να εκφράσει την αντίδρασή του στην κρίση που μας οδήγησε η παγκόσμια οικονομική κρίση». Ταυτόχρονα επέρριψε ευθύνες και στους Έλληνες πολιτικούς που συμμετέχοντας είτε ενεργητικά, είτε παθητικά, από το 1974 και μετά, οδήγησαν στον κατήφορο τη δημόσια ζωή και στην κατάρρευση της χώρας.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ενώ ανέλαβε την εξουσία για να οδηγήσει τη χώρα στην ανάπτυξη, την οδήγησε στην κηδεμονία των ΗΠΑ και της ΕΕ. «Όχι μόνο δεν είχαν πρόγραμμα ανάπτυξης, αλλά δεν είχαν ούτε καν σχέδιο», τόνισε και επισήμανε ότι «οι υπουργοί είναι άπειροι, χωρίς κανέναν συντονισμό».

Παράλληλα κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο λέγοντας ότι «αντί η κυβέρνηση με το που ανέλαβε την εξουσία να δανειστεί για να καλύψει τις ανάγκες της χώρας, οι κύριοι Παπανδρέου, Παπακωνσταντίνου και Προβόπουλος δήλωναν παντού ότι είμαστε φτωχοί με αποτέλεσμα να εκτιναχθούν τα spread. Πέρασαν μήνες χωρίς να κάνουν τίποτα, οδηγώντας μας στο δίλλημα πτώχευση ή ΔΝΤ», ενώ επισήμανε ότι «το δίλλημα το προκαλέσαμε εμείς οι ίδιοι και με αυτό το πρόσχημα η χώρα βρίσκεται κάτω από την αυστηρή επιτήρηση του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Από τα πυρά του κ. Θεοδωράκη δεν γλύτωσε ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τον οποίο κατηγόρησε για «παθητική στάση», απέναντι στα όσα διαδραματίζονται στη χώρα.

Ο κ. Θεοδωράκης αναφέρθηκε και στα εθνικά θέματα, (σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, την Αλβανία, την πΓΔΜ, το Κυπριακό), λέγοντας ότι «μόνο ένας ανεξάρτητος και υπεύθυνος λαός μπορεί να αντιμετωπίσει τα εθνικά θέματα» και πρότεινε την εκπόνηση ενός νέου εθνικού αμυντικού δόγματος, εκτός του σχεδιασμού του ΝΑΤΟ.

Πρότεινε επίσης τη σύσταση Εθνικής Αντιπροσωπείας, η οποία θα συζητήσει με τις κυβερνήσεις ξένων χωρών για την εξεύρεση λύσεων προς όφελος της χώρας και του ελληνικού λαού.

Όσον αφορά την οργάνωση του Κινήματος ο κ. Θεοδωράκης είπε ότι στο προσεχές διάστημα οι πολίτες θα πρέπει να οργανώσουν ανεξάρτητες επιτροπές πρωτοβουλίας με σκοπό την ενημέρωση και την ανάπτυξη δράσεων και σε ένα επόμενο βήμα οι επιτροπές αυτές θα έρθουν σε επαφή για την εφαρμογή συντονισμένων δράσεων.

Πηγή: www.zougla.gr